Lékařský omyl o příčinách onemocnění srdce

Přiznat svůj omyl je většinou nepříjemné a těžké, zvláště pokud má ten omyl dalekosáhlé důsledky. A co teprve přiznat se k omylu v lékařství, kde by k něčemu takovému docházet vůbec nemělo, navíc tento omyl trval řadu let a nadělal velké, nenapravitelné škody.

Americký kardiochirurg Mudr. Dwight Lundell dnes otevřeně přiznává, jakých omylů se spolu s ostatními chirurgy dopustil v dosavadní léčbě srdečních onemocnění, proč k nim vůbec došlo, jaké měly následky, a sděluje nám své závěry.

Mylné určení příčiny nemoci – zvýšený cholesterol

Po 25 letech praxe a více než 5000 vykonaných operací srdce Lundell přiznává – my lékaři jsme se zmýlili. S týmem dalších význačných chirurgů dosud propagoval a praktikoval prostý, zřejmý a jednoznačný fakt – onemocnění srdce je důsledkem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.

Léčebný postup byl tedy jasný – léky na snížení hladiny cholesterolu, dieta, strava s velmi nízkým obsahem tuků. Zpochybňovat tato léčebná doporučení? Nemyslitelné, neodpustitelné, hloupé.

Záněty - pravá příčina srdečních onemocnění

Skutečnou příčinou srdečních onemocnění jsou záněty stěn tepen, vysvětluje Ludell. Toto samozřejmě povede k naprosto odlišnému způsobu léčby. Záněty jsou pravým důvodem, proč se cholesterol usazuje na stěnách tepen a způsobuje srdeční onemocnění, kolapsy a mrtvice. Bez zánětu by se cholesterol v těle volně pohyboval a k usazování by nedocházelo.

Problémem je tedy tzv. chronický zánět a způsobený není ničím jiným, než tím, co sami dodáváme do těla – tedy nevhodnou potravou, jakou představují zejména vysoce zpracované sacharidy a rostlinné oleje.

Důsledky dosavadní léčby

Dlouhodobé praktikování léčby formou nízkotučné diety, která, jak dnes víme, zapříčinila poranění a záněty tepen, zavinilo vysokou úmrtnost z důvodů obezity a cukrovky. Obezita, cukrovka a srdeční onemocnění postihují stále větší množství mladých lidí, jak dokazují statistiky American Heart Association. Úmrtnost Američanů vinou těchto postižení je stále vyšší.

“Jedy“ v potravinách

Jak vysvětluje Mudr. Ludell – metabolismus lidského těla není uzpůsoben k tomu, aby vstřebával a zpracovával taková množství cukrů, olejů Omega-6 a dalších škodlivin, která denně konzumujeme díky složení a zpracování dnešních potravin.

Jeho rada je prostá – vyhněte se polotovarům, v jejichž nabídce se utápíme, a dejte přednost zdravým a přírodním surovinám. Živočišné tuky jsou mnohem méně zánětotvorné než dlouhodobě doporučované rostlinné oleje. Lžíce kukuřičného oleje obsahuje 7,280 mg oleje Omega-6, nahraďte jej olejem olivovým nebo pravým máslem, jezte více ovoce a zeleniny, vyhněte se nízkotučným dietám.

Každá doba přináší objevy, omyly, názory – vždycky jiné a různě obhajované. Každý omyl v lékařské vědě přináší oběti. Díky nim však zároveň věda přináší pomoc a léčbu dalším pacientům. Lidstvo má zkrátka stále velmi daleko k dokonalosti a neomylnosti, a i každý doktor je nakonec jenom člověk.

Lékařský omyl o příčinách onemocnění srdce patří do témat
  • Radost Nezadat 15.03.2013 17:38:35

    Tato správa mě opravdu potěšila a hned si jdu zaříznout kus dobrého špeku.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskutujte na téma Srdeční choroby

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku